Hoe vaak schilderen

MijnSchilderWerk.nl

Inspectie en onderhoud

Schilderwerk buiten heeft regelmatig onderhoud nodig. Jaarlijks moet u het schilderwerk controleren en scheurtjes repareren. Schoonmaken met een goed reinigingsmiddel is goed voor kleurbehoud en goed voor de glansgraad.
Scheurtjes in de laklaag leidt tot verweerde plekken en kan schimmel veroorzaken die het hout aantast. Algengroei, mos, klimop en vogelpoep haalt u weg met lauw water. Gebeitst hout moet een aantal malen per jaar worden schoongemaakt met water.

Krimpen en uitzetten

Elke vijf á zes jaar moet het houtwerk met een dekkende verflaag opnieuw geschilderd worden, afhankelijk van de zonligging van het huis en de verfsoort. De zijde die naar de zon is gericht (zuidzijde) zal warmer worden en dus meer krimpen en uitzetten. Een lichtgekleurde lak is minder gevoelig voor opwarming door de zon en krimpt en zet minder uit. Blanke lak moet elke twee jaar bij een zuidgevel, en elke drie jaar bij een oost- of westgevel en elke vier jaar bij een noordgevel bijgewerkt worden. Gebeitst hout moet elke twee jaar worden overgebeitst.