Schilderperiode

MijnSchilderWerk.nl

De beste periode

Schilderen doe je het beste overdag (niet te vroeg, niet te laat) bij een temperatuur tussen de 10 en 25/30 graden. De zon mag schijnen, als het maar geen felle volle zon is. Bij hoge temperaturen kun je lichte kleuren langer doorschilderen ivm reflectie van de zonnewarmte. Vanaf medio maart tot begin november zijn de weersomstandigheden het meest geschikt voor buitenschilderwerk.

Temperatuur

hitteblarenIs het te koud, dan duurt het drogen van de verf te lang. Glanzende verven hebben de neiging om dan dof op te drogen.
Te koud is niet goed, maar te warm, in de volle zon schilderen ook niet, want dan droogt het te snel, waardoor de verflaag streperig wordt en er zelfs hitteblaren kunnen ontstaan. Schilder in dit geval achter de zon aan.
Buiten schilderen in de winter is mogelijk maar de condities zijn niet ideaal. Er zijn wel wat voorzieningen waarmee men ook in de periode van november tot maart kan schilderen. Zoals afschermingmaterialen, verwarmingsapparatuur etc. Ook zijn er speciale lakken die onder lage temperaturen en bij relatief hoge luchtvochtigheid verwerkt kunnen worden. Als het moet! Dan kan het.

Luchtvochtigheid

In de regen schilderen is niet goed, behalve bij enige vorm van overkapping. Belangrijker is de luchtvochtigheid. ’s Morgens kan deze hoog zijn. Bijvoorbeeld, auto’s die buiten op straat nog nat zijn. Dat is met name in de winterperiode het geval. Ook ’s avonds kan door de temperatuurdaling condensvorming ontstaan. En op een vochtige ondergrond zal een verflaag slecht hechten en drogen. Condensvorming zorgt er tevens voor dat de verflaag dof opdroogt.